Kortfattad guide till forumet

Här kan du hitta information om registrering och ställa frågor om hur forumet fungerar. Här kan du också hitta instruktioner för hur du lär dig grunderna.
Användarvisningsbild
Jens
Webmaster
Inlägg: 149
Blev medlem: tis 2004-11-30, 20:06
Hoj: Sjösala Briggen
Ort: Sundsvall

Kortfattad guide till forumet

Inläggav Jens » mån 2006-09-11, 12:33

Om du skickar in bilder som ska läggas upp i fotoalbumet så ska du även läsa inlägget här!

Om du är van att använda phpBB- eller vBulletin-forum så kan du hoppa över denna guide, men annars så bör du läsa vidare!


Fördel att vara inloggad
För att läsa på forumet behöver man bara hitta hit. Vill man dock svara på ett meddelande måste man vara inloggad. Att vara inloggad ger också de fördelarna att man kan ta emot meddelanden som skickas mellan medlemmarna här på forumet (alltså inte samma som e-mail) samt att de inlägg som tillkommit/ändrats sedan man senast loggade in är markerade, vilket gör att man inte missar någon information.
Ett tips är att klicka i rutan "Logga in mig automatiskt" vid inloggningen så slipper man ange lösenordet varje gång.


Forumets struktur och hur man skapar ett nytt ämne
Det finns ett antal huvudrubriker, t.ex. Huvudforum, Träffar/Samåkning m.m. Under dessa huvudrubriker kan man skapa ett helt nytt ämne genom att klicka på "Nytt ämne". När man skapar ett nytt ämne så det man skriver på rubrikraden förklara vad ämnet handlar om.
För att spara det nya ämnet klickar man på knappen "Skicka" som finns en bit ner under texten du skrivit in. Tänkt på att skapa ditt ämne under rätt rubrik så att t.ex. annonser hamnar under Köpes eller Säljes, turförslag under Träffar/Samåkning och övrigt snack under Huvudforum osv. Villar du bort dig klickar du på Sir Vivals-loggan så kommer du tillbaka till startsidan.

:!: Observera att om det redan finns ett ämne som heter t.ex. Åkning 6 augusti? och man vill fråga om vilken färdväg som är planerad eller något annat som rör just det ämnet, då behöver man inte starta ett nytt ämne utan då klickar man på Åkning 6 augusti? för att öppna det ämne som redan finns och därefter på knappen "Besvara". Detta gör att alla inlägg som hör till samma ämne samlas på ett och samma ställe, vilket blir trevligare för alla.


Att svara på någons inlägg
Vill man svara på ett inlägg som någon annan har skrivit så kanske man vill inkludera dennes inlägg liksom man brukar göra i e-mail. Då klickar man på "Citera" som återfinns i högra sidan av det inlägg som man vill svara på och skriver sedan sitt svar i rutan som kommer upp.
Man kan annars klicka på "Besvara" som finns i vänstersidan ovanför och under alla inlägg om man vill svara på någons inlägg utan att citera någons tidigare inlägg.
Det kan i vissa situationer bli lite rörigt om det inte framgår vem man har riktat sitt inlägg till så ofta är det rätt att välja att citera.
För att spara sitt svar klickar man på knappen "skicka" som finns längst ner.

:!: Tänk på att aldrig skriva ut din e-mail i den löpande texten. Det är nämligen ett ypperligt sätt att dra till sig en massa oönskade spam-meddelanden. Det som skrivs i forumet är nämligen läsbart för vem som helst på internet, t.ex. automatiska robotar som scannar nätet efter epostadresser att skicka spam-meddelanden till. Den privata medlemsdelen är dock inte publik, den information som står där är endast åtkomlig för klubbmedlemmar.


Att ändra i ett inlägg
Om man skickar sitt ämne eller svar och sedan kommer på något som man glömt skriva eller upptäcker att man skrivit fel så kan man när man läser sitt inlägg klicka på "Ändra" för att i efterhand redigera.


Bifoga filer
Om du vill bifoga en fil till ditt inlägg så letar du upp fältet Filnamn som återfinns under fältet där du skriver in din text. Klicka sedan "Bläddra..." och välj den fil du vill ladda upp. Du kan också skriva in en beskrivning av filen i fältet Filkommentar. Sedan klickar du på knappen "Bifoga en fil" så kommer den att finnas i ditt inlägg när du redigerat klart och klickat "Skicka".


BBCode och andra konstiga knappar
Alla konstiga rutor som säger t.ex. "Inkludera BBCode i det här inlägget" osv. rekommenderar jag er att inte ändra. Det enda det kan medföra är att inläggen senare inte visas som de ska. Det som däremot kan vara användbart är att om man klickar i "Underrätta mig vid svar" när man skapar ett nytt ämne så får man ett e-mail varje gång någon skriver ett nytt inlägg i det ämnet.


Testa
Om ni vill experimentera med textstorlek, smileys, knapparna B, i & u m.m. så finns Testforumet för detta ändamål. Där raderas inläggen automatiskt efter några dagar så det är fritt fram att skapa inlägg i övningssyfte.


Guide vid olyckor
Jag vill också påminna alla om att läsa den exemplariska guiden i hur man handlar om man kommer först på en olycka. Läs guiden - för du vill väl att dem du åker med ska ha läst den om det är du som kör av vägen? Guiden finns här.

Var inte rädd att använda forumet nu. Inlägg går att radera, ändra eller flytta. Kontakta mig om du kör fast med något!

Mvh Jens!

:teach: :fakta:
Webmaster Sirvivals.com
.

Återgå till "Komma igång"Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: 0 och 0 gäster